Titkos tárgyalásokat folytat Abu Dhabi

A The New York Times riportja szerint az Egyesült Arab Emirátusok tisztségviselői titkos tárgyalásokat folytattak Teheránnal. Washington háta mögött.

uaeambassadorus.jpg

Yousef al-Otaiba, az Emirátusok washingtoni nagykövete

A találkozóra még 2019 szeptemberében került sor Abu Dhabiban, azzal a céllal, hogy hűtsék a fokozódó helyzetet az Öböl-térségben.

Ez egy kicsit ellent mond annak, hogy az Emirátusok elkötelezett szövetségese Amerikának, valamint a határozott közös fellépésnek Iránnal szemben.

Az iráni támadások után Trump kerülte a nyílt katonai konfliktust Iránnal, ami kétségeket ébresztett közel-keleti szövetségeseiben, beleértve Abu Dhabit is.

Az Emirátusok ezért arra a következtetésre jutott, hogy tárgyalásokkal talán enyhíthető a helyzet. A riport szerint még Szaúd-Arábia is mérlegelte, hogy iraki vagy pakisztáni közvetítőkön keresztül tárgyaljon Teheránnal.

Tavaly decemberben még egy titkos találkozóra került sor a Fehér Ház szervezésében, mégpedig emirátusoki és izraeli hivatalnokok között. A fő téma természetesen az iráni helyzet volt, de szóba került egy esetleges megnemtámadási szerződés lehetősége is a két fél között.