Enyhíteni kell Izrael "félelmeit a jövőjéért"

Nyilatkozta Juszuf bin Alawi bin Abdullah ománi külügyminiszter a Jordániában megrendezett Világgazdasági Fórum keretében.

A házigazda nem volt elragadtatva az ománi állásponttól.

wef2019.png

Április 6-7. között került megrendezésre a közel-keleti és észak-afrikai Világgazdasági Fórum Jordániában, a Holt-tenger partján, ahol természetesen az izraeli-palesztin konfliktus témája is felmerült.

"A Nyugat politikai, gazdasági és katonai támogatást nyújt Izraelnek, amely így rendelkezik a hatalom minden eszközével ... de ennek ellenére félti a jövőjét, mint az egyetlen nem arab ország 400 millió arabbal körülvéve"

- mondta az ománi külügyekért felelős miniszter (a külügyminiszteri címet hivatalosan Kábúsz szultán birtokolja).

"Azt hiszem az araboknak meg kellene vizsgálniuk az ügyet és megpróbálni enyhíteni Izrael félelmeit kezdeményezésekkel és igazi alkukkal köztünk és Izrael között"

- folytatta Juszuf bin Alawi.

israel_arab-countries.gif

A moderátor félbeszakítva a minisztert, rákérdezett, hogy akkor a legjobb megoldás a konfliktusra "Izrael és a létezéshez való jogának elismerése"?

"Nem. - válaszolta Alawi - Nem elismerni. De ezt akarjuk, hogy azt érezzék, hogy nem áll fenyegetés alatt a jövőjük".

Ajman Szafadi jordán külügyminiszter erre közölte, hogy "az ügy a megszállásról szól", és hogy " az arab világ elismerte Izrael létezéshez való jogát. Maguk a palesztinok is elismerték az izraeli létezéshez való jogot [...] Véget ér a megszállás vagy nem"?

"Izraelnek ki kell vonulnia az 1967-ben és utána elfoglalt arab földekről, és meg kell engednie" a palesztin állam létrehozását" - folytatta a jordán miniszter.

gaza.jpg

"Izrael [...] nem cselekszik helyesen". "Gáza talán, ahogy Ön is sokszor hallotta már, a világ legnagyobb börtöne".

Az elmúlt hónapokban egyébként Izrael udvarolni kezdett az arab államoknak, és főleg Ománnal "aktivizálódtak" a kapcsolatok:

- idén februárban Benjamin Netanyahu négyszemközti tárgyalást folytatott az ománi Alawival egy varsói konferencia keretében;

- tavaly októberben pedig az izraeli miniszterelnök Kábúsz szultánnál járt Maszkatban.

qaboosnetanyahu2.jpg