Ma ér véget a gyászidőszak

Őfelsége Kábúsz szultán halála után egy nappal, január 11-én 40 napos gyászidőszakot hirdettek meg.

oman-obit-sultan-qaboos.jpg

Ez alatt a 40 nap alatt az országban minden zászlót félárbócra eresztettek, a rádiókban csak komolyzene szólt, valamint a turisztikai minisztérium felkérte a szállodákat, hogy ez idő alatt tartózkodjanak koncertek, művészeti és egyéb zenei bemutatók és produkciók bemutatásától.

sultan-qaboos-with-haitham-tariq.jpg

Az ország nemzeti himnuszából ugyan kikerült Kábusz bin Szaíd neve, de tiszteletből az új szultánét nem írták bele. Hasonlóan, a nemzet atyjának portréi országszerte kint maradnak a különböző magán és állami intézmények, vállalatok falain, az új szultánét pedig majd mellé helyezik.

haithambintariq.jpg

Az új szultánnak, Haitham bin Tariqnak, az előző uralkodó unokatestvérének első és legfontosabb feladata lesz a gazdasági kihívásokkal és a térségben fokozódó nemzetközi helyzettel való szembenézés. Haithamról és az előtte álló feladatokról hamarosan részletesebben is írunk.

Január 11-én, a meglepően sima hatalomátadást követően, eskütételekor ígéretet tett, hogy folytatja az elődje által megkezdett utat, bel- és külpolitikában egyaránt.

haithambintariq2.jpg