Atyját veszítette el a nemzet

A január 10-én elhunyt Őfelsége, Kábúsz bin Szaíd szultán örökre az omániak szívében és emlékezetében marad.

Ő volt az újjászületett Omán megálmodója és megalkotója, a nemzet szinte szó szerinti atyja. Örökségének jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

Nem csak Omán, hanem a világ is siratja. Nyugodjon békében!

qaboostribute.png

Félév híján 50 éves uralkodása Omán robbanásszerű fejlődését hozta el, ami minden bizonnyal az ország történetének dicsőséges korszakaként vonul be a történelembe.

A temetkezési szertartásra a muscat-i Kábúsz Szultán Nagymecsetben került sor, ahonnan konvojjal indult utolsó útjára Őfelsége a királyi család temetőjébe, ahol örök nyugalomra helyezték.

A temetőnél sokan imádkoztak érte.

A fél világ részvétet nyilvánított Ománnak, hiszen Kábúsz személyében egy igazán kivételes embert veszített el az ország és a világ.

A tragikus hír a térségbeli és nemzetközi médiában is megjelent:

A The Washington Post cikke itt olvasható.

1970-es hatalomra kerülésekor megkezdte az "újjászületés" korszakát:

"Népem! Amilyen gyorsan csak lehet, életeteket virágzóvá alakítom át, amely egy fényes jövőt biztosít. Mindegyikőtöknek szerepet kell vállalni ezért a célért. Ha egységben és együttműködésben dolgozunk, újraéleszthetjük a dicsőséges múltunkat és egy tisztelettel övezet helyet foglalhatunk el a világban".

És az ígéretét betartotta. Uralkodása alatt Omán forradalmi fordulatot vett a fejlődésben: az olajból származó bevételeket az infrastruktúra (villamosítás, vízellátás, kommunikáció, utak), oktatás és egészségügy fejlesztésére fordították. A szultán sokat tett a nők jogaiért is: napjainkban a közszférában a dolgozók 47%-a nő, míg a privát szektorban 24%. Október 17-e az ománi nők napja.

omaniwomen.jpg

Omán, Kábúsz szultán vezetésével, jelentős diplomáciai szereplő és közvetítő volt a közel-keleti térségben.

Így tehát nem csak az Öböl, hanem a világ számos vezetője személyesen fejezte ki részvétét az új szultánnak. Így tett például a brit Károly herceg és Boris Johnson miniszterelnök is.

princecharles.jpg

Az Egyesült Királyságban egy napra félárbócra engedték a zászlókat.

II. Erzsébet királynő is megható szavakkal búcsúzott Őfelségétől:

elizabethii.jpeg

"Mélységes szomorúsággal hallottam Őfelsége, Kábúsz bin Szaíd haláláról. [...] Nagyon jó barátja volt a családomnak és az Egyesült Királyságnak, és hálásak vagyunk neki mindenért, amit tett, hogy erősítse az országaink közötti baráti köteléket. A 2010. évi ománi állami látogatásom örökre dédelgetett emlék marad. Őszinte és szívből jövő részvétet nyilvánítok az ománi embereknek. [...]"

Az ENSZ főtitkára is részvétet nyilvánított, valamint a szervezet zászlóját is félárbócra eresztették.

unflag.jpg

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök, aki 2018. októberében járt Őfelségénél, is sajnálatát fejezte ki "hihetetlen vezetőnek" nevezte.

qaboosnetanyahu2.jpg

A háromnapos gyászidőszak januárt 14-én ért véget, amellyel egy új korszak kezdődött Omán életében, az Őfelsége, Kábúsz bin Szaíd által megnevezett új szultán vezetésével.

lastdaymourning.jpg