Ománban is megjelent a koronavírus

Február 24-én jelentették az első két esetet, másnap még kettővel nőtt a megbetegedések száma.

covid.jpg

A két nő Iránból tért haza. További, ugyanazon a repülőn tartózkodó két ember is megfertőződött. A betegek állapota stabil, otthoni karanténban vannak. A többi 250 utast is otthoni karanténba helyezték.

Rögtön az első eset bejelentése után az ománi légügyi hatóság felfüggesztette az Iránba és Iránból közlekedő repülőjáratokat. Február 26-án az iráni Kish szigetéről indult egy ott tartózkodó omániakat evakuáló járat Ománba, majd várhatóan február 28-án érkezik Sirázból egy ilyen repülő.

flight.jpg

Illusztráció

Az ország egészségügyi minisztériuma cáfolta a közösségi médiában terjedő információt kilenc, Al Duqum városában történő megbetegedésről, és felhívta a lakosság figyelmét, hogy csakis hivatalos forrásokból tájékozódjanak.

A térségben először az Egyesült Arab Emirátusokban jelent meg a fertőzés (jelenleg 13-at tartanak nyilván), így várható volt, hogy Ománban is felüti a fejét.

Február 27-én Kuvaitban 43-ra nőtt a megfertőződöttek száma. A betegek mind Iránban jártak február folyamán.

covid_kuwait.jpg

Kuvait

Ugyanezen a napon Bahreinben 7-tel 33-ra nőtt a megbetegedettek száma. Manama további 48 órára felfüggesztette a repülőjáratokat az ország és Dubai között. Az Irakba és Libanonba irányuló légi közlekedést pedig határozatlan időre.

covid_iraq.jpg

Irak

Ahogy az a magyar sajtóban is megjelent, Szaúd-Arábia pedig ideglenesen felfüggesztette az umra (Mekka meglátogatása istenszolgálat) céljából történő beutazásokat. A korlátozás azokra vonatkozik, akik a vírus által sújtott területekről érkeznének. 200 ember a Kozhikode reptérről (Kerala, India) a mai napon már nem tudott az országba utazni a rendelkezéssel összhangban.