Washington koordinálja az Izrael és Emirátusok közötti titkos megbeszéléseket

Az elmúlt évben jelentősen enyhültek a zsidó állam és az arab országok közötti kapcsolatok. A közös nevezőre jutást az Irán által jelentette fenyegetés segítette elő.

brianhooknetanyahu.jpg

Brian Hook, a State Department Iránért felelős különleges képviselője és Benjamin Netanyahu

Izraeli és emirátusokbeli hivatalnokok már kétszer tartottak megbeszélést idén: egyszer még az év elején, másodjára pedig "nem régiben".

A találkozók célja a diplomáciai, katonai és hírszerzési kapcsolatok mélyítése volt a két ország között.

Egy amerikai tisztviselő szerint a két ország közeledése Trump közel-keleti politikájának köszönhető.

mikepompeoabudhabi.jpg

Mike Pompeo Abu Dhabiban

Az Egyesült Arab Emirátusok, sok más arab országhoz hasonlóan nem ismeri el Izrael Állam létezését, de az iráni fenyegetés nyitottságra ösztönözte mindkét felet.

Tavaly októberben például Miri Regev izraeli kulturális miniszter részt vett az Abu Dhabiban rendezett dzsúdóversenyen, ahol az izraeli nemzeti himnusz is felcsendült, és emirátusokbeli hivatalnokok kíséretében megtekintette a Zajed sejk Nagymecsetet.

A múlt hónapban pedig Israel Katz izraeli külügyminiszter részt vett az ENSZ által szervezett klímakonferencián, szintén Abu Dhabiban (lent), ahol emirátusokbeli kollégáival az "iráni fenyegetésről" beszélt.

Katz látogatása után Anwar Gargash emirátusoki külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a párbeszéd Izraellel egy pozitív lépés előre, és bár Abu Dhabi kiáll a palesztin állam függetlensége mellett, az arab világ Izrael elleni, régóta fenntartott bojkottja egy "nagyon, nagyon rossz döntés".

israelkatzabudhabi.jpg

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök egyébként tavaly októberben járt Ománban, ahol fogadta Őfelsége, Kábúsz szultán.