Kuvait készen áll, ha regionális háború törne ki

Az iráni külügyminiszter, Mohammad Dzsavad Zarif viszont közölte, hogy nem lesz háború.

uscarrier.jpg

Az elmúlt napokban folyamatosan növekedett a feszültség a Perzsa(Arab)-Öbölben.

Az Egyesült Államok iráni fenyegetéssel magyarázza, hogy hadihajókat és vadászrepülőket vezényelt a térségbe, bár Teherán nem tett nyílt fenyegetést az utóbbi időben.

Washington hírszerzési forrásokra hivatkozik.

fujairah.JPG

Igaz, hogy egy incidens történt - május 12-én -, mégpedig 3 olajtankert és egy uszályt megtámadtak az emirátusoki Fudzsajrah kikötőhöz közel (az Öböl bejáratánál), amelyet a vádak szerint Irán, vagy az Irán által támogatott iraki síita milíciák vagy jemeni húti lázadók hajthattak végre.

Nem oldja a feszültséget, hogy az Egyesült Államok kivonta diplomáciai személyzetének egy részét Irakból, az ExxonMobil cég is hasonlóképpen tett egy iraki olajmezőről, Bahrein pedig figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak Irakba és Iránba, valamint térjenek vissza onnan.

Az amerikai Szövetségi Légi Irányítás figyelmeztette az Öböl térségében repülő légi társaságokat, hogy a kiéleződő feszültség közepette a polgári repülőgépeket "tévesen azonosíthatják". Válaszul az emirátusoki légi társaságok közölték, hogy repülőgépeik a normál, nemzetközileg egyeztetett útvonalakon repülnek, de szoros figyelemmel kísérik a helyzetet, mivel az utasok biztonsága a legfontosabb.

Pakisztán felajánlotta, hogy segít közvetíteni a felek között, hogy enyhítse a feszültséget.

Szaúd-Arábia pedig két válságtanácskozást hívott össze május 30-ra, Mekkába: egyet a GCC vezetőivel, egyet pedig más arab vezetőkkel.

alawizarif.jpg

Juszuf bin Alawi, Omán külpolitikáért felelős minisztere egyébként május 19-én találkozott az iráni külügyminiszterrel, tehát jócskán a feszültség kialakulása után, de az ománi média nem jelentett részleteket arról, hogy a kialakuló konfliktust is megtárgyalták volna.