Irán megnemtámadási szerződést kötne az Öböl országaival

De az ország meg fogja védeni magát minden agresszióval szemben - nyilatkozta Mohammed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter május 26-i látogatásán Bagdadban.

zarif.jpg

Az iráni diplomácia vezetője felszólította az európai országokat, hogy tegyenek többet az Iránnal kötött atomalku megőrzéséért.

Irak felajánlotta közvetítői szerepét a perzsa állam és szomszédai, valamint az Egyesült Államok között. Az iraki külügyminiszter, utalva az amerikai szankciókra Teherán ellen, kifejtette, hogy a gazdasági blokád nem "gyümölcsöző".

zarifiraq.jpg

Zarif iraki kollégájával Bagdadban

A hír kapcsán a Gulf News portál vezércikkében utasította vissza az iráni ajánlatot, azt "bizarrnak" nevezve, valamint feltéve a költői kérdést, hogy vajon Teherán azt várja, hogy az arab országok bízzanak Irán "jó szándékaiban" az ellenük évtizedekig folytatott közvetlen és közvetett agresszió után.

Ezt követően röviden összefoglalják, hogy az Irán által támogatott milíciák tevékenysége Jemenben, Irakban, Szíriában és Libanonban szöges ellentéte a "jó szándéknak", valamint a legutóbbi olajtankerek ellen elkövetett szabotázs (amit Washington szerint Teherán, vagy a Teherán által támogatott csoportok követtek el).

A vezércikk hangsúlyozza, hogy az Öböl arab országai mindig is a béke és a jólét élharcosai voltak, és felszólítja Iránt, hogy az országon belüli problémáival foglalkozzon.

oic14.jpg

Egyébként ma, május 30-án Mekkában tartják a muszlim világ vezetőinek találkozóját, amelyen Rijád arra kérte a többi testvéri országot, hogy álljanak ki közösen Irán ellen.

Május 31-én pedig ugyanazon a helyszínen lesz az Iszlám Konferencia Szervezetének 14-ik ülése, amelyet most Szaúd-Arábia elnököl.